Jak prawidłowo parzyć kawę w domu?

Ulubiony napój każdego z nas jest przesiąknięty historią. Kawa pochodzi z Etiopii, gdzie była zbierana i palona już w IX wieku. W 1000 roku kawa rozprzestrzeniła się na Jemen i Persję, a w XIV wieku była już znana w całej Europie. Choć dokładne początki kawy nie są znane, pierwsze kawiarnie pojawiły się w Konstantynopolu (obecnie Stambuł) około 1554 roku.

W dzisiejszym świecie, pełnym natychmiastowej gratyfikacji i smartfonów, które pozwalają nam robić wszystko na raz, rytuał parzenia kawy wydaje się być bardziej przykrym obowiązkiem niż rozrywką – istnieje jednak wiele sposobów, aby uczynić ten codzienny rytuał bardziej przyjemnym i satysfakcjonującym.

Oto kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby uczynić swoje domowe doświadczenie parzenia kawy nieco lepszym:

-Zaopatrz się w dobry młynek do kawy. Dzięki niemu będziesz miał większą kontrolę nad tym, jak drobne lub grube mają być Twoje ziarna, co oznacza lepsze wydobycie smaku z fusów w procesie parzenia. Młynek trzpieniowy pomoże Ci również uniknąć przedostawania się zbłąkanych ziaren do końcowego naparu.

-Zainwestuj w wysokiej jakości szklane naczynia do serwowania kawy gościom. Kawa smakuje lepiej, gdy jest podawana z czystego szkła, a nie z plastikowych pojemników lub kubków z nadrukiem logo lub innej grafiki. Powinieneś również mieć coś, co może utrzymać kawę w cieple. Więcej podobnych porad znajdziesz na stronie https://glamourlife.pl/ .