Czy chcesz schudnąć i poprawić swoje zdrowie? Jeśli tak, być może słyszałeś o niskim G.I. dieta. Ta dieta opiera się na indeksie glikemicznym, który jest miarą tego, jak szybko poziom cukru we krwi wzrasta po spożyciu niektórych pokarmów. Pokarmy, które powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, mają wysoki IG, podczas gdy te, które powodują wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi, mają niski IG. Teoria niskiego G.I. dieta polega na tym, że jedząc żywność o niskim indeksie glikemicznym, możesz schudnąć i poprawić swoje zdrowie.
Jak działa dieta z niskim indeksem glikemicznym?
Dieta ta działa, powodując uczucie sytości na dłużej po jedzeniu, a także stabilizując poziom cukru we krwi. Dzieje się tak, ponieważ kiedy jesz żywność o wysokim IG, twoje ciało uwalnia insulinę, aby przywrócić normalny poziom cukru we krwi. Jednak uwalnianie insuliny może spowodować, że organizm będzie gromadził tłuszcz, a także sprawić, że poczujesz głód szybciej niż w przypadku jedzenia o niskim IG. W przeciwieństwie do tego, gdy jesz żywność o niskim IG, twoje ciało nie musisz uwolnić tyle insuliny, co oznacza, że będziesz czuć się pełniejszy na dłużej, a poziom cukru we krwi będzie bardziej stabilny.
Jakie pokarmy należy spożywać przy diecie z niskim indeksem glikemicznym?
Istnieje wiele różnych rodzajów jedzenia, które możesz jeść w tym :
- Owoce i warzywa
- Pełnoziarniste
- chude mięso
- ryba
- drób
- nabiał
- Fasola i soczewica
- Orzechy i nasiona
Powinieneś także starać się unikać pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym takich jak:
- rafinowane węglowodany, takie jak białe pieczywo i makaron
- słodkie przekąski i napoje -alkohol.