Czy niektóre pokarmy mogą uszkodzić mózg?

Nie ma wątpliwości, że odżywianie odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowej funkcji i struktury mózgu. Jeśli chcemy żyć długo i zdrowo, ważne jest, aby stosować dietę bogatą w warzywa, owoce, pełne ziarna i ryby. Jednak pewne konkretne produkty spożywcze zostały powiązane z uszkodzeniem mózgu.

Żywność przetworzona

Przetworzona żywność zawiera dużo soli i cukru, co może zwiększyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia i cukrzycy. Stwierdzono, że nadciśnienie jest związane z obniżeniem funkcji poznawczych u osób dorosłych w średnim wieku.

Przetworzona żywność jest również bogata w tłuszcze trans. Wykazano, że tłuszcze trans zmniejszają przepływ krwi do mózgu.

Rafinowane węglowodany

Węglowodany rafinowane mają niską zawartość błonnika, ale wysoką zawartość glukozy. Glukoza jest podstawowym źródłem energii dla mózgu. Aby mózg mógł przetworzyć glukozę, musi być w nim obecna insulina. Kiedy rafinowane węglowodany są spożywane, poziom insuliny wzrasta, powodując nadmiar energii dla mózgu, co następnie prowadzi do niskiego poziomu cukru we krwi przez wiele godzin po spożyciu. Może to powodować objawy takie jak zmiany nastroju lub niezdolność do skoncentrowania się na zadaniach wymagających skupienia i uwagi.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie https://talkword.pl/ .